طرز تهیه ماست یونانی
بی بی پز: این ماست همانند ماست های سنتی که هنوز در بسیاری از شهرها ، تهیه می شود ، آماده و سرو می گردد. بنابر این برای افرادی که روش تهیه سنتی ماست را می دانند ، بسیار ساده خواهد بود.
ماست یونانی ماستی غلیظ با بافت خامه ای و درصد پروتیین بالاتر نسبت به ماست های معمولی است. به دلیل درصد پروتیین بالا خوردن این نوع ماست برای رفع گرسنگی و تقویت عضلات توصیه میشود.
روش سنتی تهیه ماست یونانی همان ماست معمولی است و تنها یک مرحله ابگیری اضافه تر دارد که این روش کمک میکند بدون اضافه کردن ژلاتین یا خامه یا...ماستی غلیظ و خامه ای درست بشود.این ماست نسبت به ماست معمولی نیاز به سه برابر شیر بیشتر دارد و حاوی دودرصد پروتیین بیشتر است و بدلیل همین پروتیین بالا برای بیماران دیابت نوع 2 مفید میباشد چون به حفظ قند خون در مدت زمان طولانی کمک میکند و در صوزتی که در فرایند تولید ماست از شیر کم چربی استفاده بشود ماستی با درصد چربی بسیار پپایین تا صفر درصد تولید شده که سرشار از انرژی هست و کاملا متناسب برای یک رژیم غذایی کم چرب است
در روش های صنعتی برای دادن غلظت به ماست پودر شیر یا خامه و در مواردی پکتین اضافه میکنند.
مواد مورد نیاز ماست یونانی:
2 لیتر شیر
4 قاشق غذاخوری ماست بعنوان مایه ماست
پارچه تنظیف یا مخصوص تهیه پنیر
طرز تهیه ماست یونانی:
ابتدا باید شیر را روی حرارت ملایم به جوش بیارید یعنی بگذارید به دمای 85 درجه برسد و وقتی به این دما رسید اجازه دهید یک یا دو دقیقه روی حرارت بماند تا تمام میکروب ها و باکتریهاش نابود شود.بعد قابلمه را از روی حرارت بردارید و بگذارید تا شیر خنک بشه و به دمای 43 درجه برسه.میتوانید از دما سنج استفاده کنید یا خیلی ساده با انگشتتان دما رو کنترل کنید یعنی دما باید به حدی باشد که اگر انگشتتان را داخلش زدید بتوانید تا 10 بشمارید و دستتون گرمایش را تحمل کند.
برای توضیح بیشتر شیر نباید داغ باشد فقط گرم و دمایش کمی از درجه حرارت بدن بالاتر است.برای اینک سریعتر شیر خنک شود میتوانید داخل سینک ظرفشویی اب یخ بریزید و قابلمه شیر را داخلش بگذارید بعد از 7 8 دقیقه دمای شیر پایین می اید.
سپس زمانیکه که باید مایه ماست را اضافه کنید در واقع باکتری را به شیر اضافه میکنید.ماست را با قاشق روی شیر بریزید و خیلی ارام هم بزنید.
نکته : اگر زمانی که شیر به جوش امد بگذارید برای مدت پنج تا شش دقیقه بیشتر بجوشه اب داخل شیر بیشتر تبخیر شده و ماست درست شده سفت تر میشود ولی اگر یک ماست معمولی میخواهید میتوانید بعد از اینکه شیر به جوش امد بعد از سه دقیقه از روی شعله بردارید.
بعد ازینکه مایه ماست به شیر اضافه شد یک دستمال مخصوص اشپزخانه روی دهنه ظرف بگذارید و در ظرف راببندید و روی ظرف را با پارچه کلفتی مثل پتو بپوشانید و به مدت 5-4 ساعت بگذارید تا ماست ببندد .نکته مهم در اینجا این است که در تمام این مدت دمای ماست باید روی 43 درجه بماند.
اگر از ظرف سرامیک یا چینی یا استیل استفاده کنید گرمایش را دیرتر از دست میدهد و ماست سریعتر میبندد همچنین میتوانید ظرف را داخل فری که فقط شمعکش روشن است بگذارید.
هرچقدر دما از43 درجه پایین تر بیاید مدت بیشتری طول میکشد تا ماست جامد بشود.
ماست زمانی اماده شده است که وقتی ظرف را کج میکنید دیگر حالت ابکی نداشته باشدوبه راحتی تکان نخورد.بعد از اینکه ماست بسته شد داخل پارچه تنظیف بریزید و به مدت دو ساعت آویزانش کنید تا اب ماست برود.برای اویزان کردن پارچه هم میتوانید از یک قاشق چوبی بزرگ کمک بگیرید و پارچه را به دسته قاشق ببندید و اویزان کنید.
بعد از دو ساعت ماست غلیظ و خامه ای درست شده را از پارچه در بیاورید و داخل ظرف بریزید و به مدت چند ساعت داخل یخچال بگذارید تا خنک ببشود.
این ماست در تهیه انواع دیپ و سس بکار میرود و یا از نوع وانیلی ان برای تهیه دسر استفاده میشود.